فرغون و باکت
فرغون، زنبه و ابزارآلات ساختمانی حمل مصالح
فرغون:
در ایران فرغون به عنوان یکی از ابزار های ساختمانی پر کاربرد به شمار می رود که قابلیت کاربرد در کارهای بنایی و ساختمانی را دارد. فرغون که نوعی چرخ دستی حمل بار می باشد، در افغانستان موسوم به کراچی می باشد. فرغون از ابزارآلات عملیات بنایی در ساختمان بوده که معمولاً تک چرخ و دو پایه بوده که توسط شخص و توسط دو دسته متصل به شاسی، هدایت می شود.
ساخت فرغون طوری بوده که وزن بارهای حامل فی ما بین چرخ فرعون و شخص هدایت کننده فرغون تقسیم شده و این کار باعث می گردد تا شخص بتواند بارهای بسیار سنگین و بزرگ را که خودش به تنهایی قادر به حمل آن نیست حمل نماید. فرغون ها به طور متداول در صنعت ساختمان سازی، امور کشاورزی و در باغبانی مورد استفاده قرار می گیرد. معمولاً ظرفیت فرغون ها می تواند بیش از ۱۰۰ کیلوگرم گردد.
نوع دوچرخ فرغون ثبات بیشتری بر روی زمین داشته و احتمال واژگونی آن در هنگام حمل کمتر خواهد بود، در حالی که نوع تک چرخ آنها قدرت مانور بیشتری در فضاهای کوچک دارد و ضمنا روی زمین های ناهموار و تختههای ضخیم و با شیب تند و همچنین در مواقعی که بار به شکل ناموزونی روی آن قرار گرفته باشد کاربردی تر است. همچنین نوع تک چرخ فرغون اجازه کنترل بیشتری را به فرد برای خالی کردن بار خواهد داد.
زنبه:
زنبه نوعی دیگر از ابزار ساختمانی بوده که برای حمل و جابجایی مصالح کاربرد داشته و در حقیقت نوع دستی و بدون چرخ فرغون، می باشد. زنبه در زمان های دور نام های دیگری داشته مانند: زنبر و خاککش داشته است. زنبه های چوبی به فرم مکعب مستطیل بوده که سطح بالای آن باز است و در آن خشت، خاک و سایر مصالح قرار گرفته و جابجا می گردد.