ساز اسباب بازی
کودک و آموزش موسیقی
نوای موسیقی، روحیه همه افراد را تلطیف می کند! کودکان نیز از این قاعده مستثنی نیستند. برای آموزش موسیقی به رده سنی کودک، باید مولفه های مختلفی مد نظر قرار گرفته شوند! بسیاری از اساتید برجسته هنر موسیقی معتقدند، آموزش این هنر به کودکان بین 3 تا 6 سال بیش ترین تاثیر گذاری را بر آینده موسیقی کودک می گذارد. به همین خاطر بسیاری این سنین را برای آغاز آموزش موسیقی مناسب می دانند!
در این سنین حافظه و قابلیت های ذهنی کودک در حال رشد است و به همین خاطر هر چه به کودک آموخته شود، در کوتاه ترین زمان می آموزد! در صورتی که کودک شما یک ساز تخصصی را بین سنین 6 تا 8 سالگی فرا گیرد، بیشترین بازدهی را از نظر نوازندگی و یادگیری موسیقی خواهد داشت! دایره زنگی در رابطه با آموزش موسیقی به کودکان، مفید ترین اطلاعات را در اختیار شما قرار می دهد.
رابطه موسیقی و تقویت عملکرد مغز و حافظه
در تحقیقات انجام شده در زمینه یادگیری کودک، نتایج شگفت انگیزی در رابطه با تاثیر مستقیم مغز و یادگیری موسیقی حاصل شده است. طبق این تحقیقات مفید، موسیقی می تواند، توان یادگیری کودک را به طرز قابل توجهی افزایش دهد. تاثیر موسیقی بر عملکرد حافظه و مغز در زمینه های متعددی ثابت شده است:
- موسیقی و یادگیری ساده تر زبان های خارجه،
- موسیقی و افزایش فعالیت های مغزی
- موسیقی و یادگیری دروس کودک
هر یک از این روابط، از مهم ترین فوایدی هستند که یادگیری موسیقی برای کودکان در سنین رشد حاصل می شوند. کودکانی که در سنین پایین آموزش موسیقی را آغاز می کنند، در بزرگسالی موفقیت های بسیار زیادی کسب می کنند! موسیقی درک دروس فیزیک و ریاضی را نیز برای افراد ساده تر می کند. برای این که کودک احساسات درونی خود را به سادگی بروز دهد، یادگیری یک ساز بسیار موثر واقع می شود. برخی از استادان موسیقی معتقدند، یادگیری ساز حتی بر مهارت های اجتماعی کودک نیز موثر است! در ادامه با برخی از مهم ترین آثار موسیقی بر حافظه و ذهن افراد آشنا می شویم!
رابطه موسیقی و یادگیری زبان های خارجه
به طور کلی یادگیری زبان های خارجه با یادگیری موسیقی در یک بخش از مغز صورت می گیرد. با آموختن یک ساز، این قسمت از مغز شما تقویت می شود و در ادامه می توانید، زبان های خارجه را نیز ساده تر بیاموزید. در نظر داشته باشید که اگر یادگیری نوازندگی را از سنین پایین آغاز کنید، این مهارت در بزرگسالی بیشتر تقویت می شود. ذهن کودکانی که در حال یادگیری موسیقی هستند، برای درک زبان های جدید آماده تر است! در صورتی که یادگیری ساز را از سن 3 سالگی کودک آغاز کنید، به او برای یادگیری زبان های جدید نیز کمک خواهید کرد.
رابطه موسیقی و فعالیت های مغزی
هماهنگی دست و چشم، پاها و دستان و... هر یک از مهم ترین اهداف آموزشی کودکان به شمار می روند. در صورتی که کودک یادگیری یک ساز را فراگیرد، مغز نیز در یادگیری برخی از مهارت ها مانند خواندن و هماهنگی اعضای بدن با یکدیگر بهتر عمل می کند. با یادگیری موسیقی در سنین پایین فعالیت های بدن و ذهن کودک هماهنگ می شود. اگر می خواهید کودک شما ارتباط اجتماعی بهتری داشته باشد، آموزش یک ساز در این زمینه موثر واقع می شود. یادگیری موسیقی با رشد اجتماعی کودک نسبت مستقیم دارد. کودکانی که در سنین پایین نوازندگی یک ساز را می آموزند، در آینده موفقیت های اجتماعی فراگیری خواهند داشت.
رابطه موسیقی و یادگیری دروس
طبق تحقیقات انجام شده در دانشگاه آمریکا، عملکرد ذهنی کودکانی که در سنین کم آموزش موسیقی می بینند، در یادگیری دروس مدرسه شان بسیار بهتر است! در صورتی که کودک شما نوازندگی یک ساز را بیاموزد، دروس زبان و ریاضی را در سنین بالاتر بهتر می آموزد و نمرات بهتری نسبت به هم سالان خود به دست می آورد. تمرین های موسیقی تمرکز کودک را بسیار افزایش می دهند و به این ترتیب توانایی ذهنی کودک برای یادگیری دروس بیشتر خواهد شد.
آموزش مرحله به مرحله موسیقی به کودک
تا به این جا در رابطه با فواید آموزش موسیقی به کودکان در سنین رشد مطالب بسیاری آموختیم! برای آموزش موسیقی به کودک، باید مراحل به خصوصی طی شود. در مرحله اول باید میزان تمرکز کودک را برای یادگیری موسیقی بسنجیم! کودک برای فراگیری یک ساز، باید تمرکز کافی داشته باشد. در نظر داشته باشید که برای آموزش هر ساز به کودک باید سن او سنجیده شود. هر سازی مقتضای سنی خاص خود را دارد! مرحله بعدی انتخاب یک ساز متناسب با سن کودک است! یکی از سازهایی که اغلب کودکان با آن رابطه برقرار می کنند، فلوت ریکوردرد نام دارد. یادگیری این ساز برای همه رده های سنی ساده است. کودکان به سادگی می توانند این ساز را در دست بگیرند. بهترین سن برای آموزش فلوت به کودکان 4 سالگی است. کودکان می توانند کشش نت ها و ارزش زمانی هر نت را با یادگیری این ساز درک کنند و پیش زمینه کاملی در رابطه با یادگیری موسیقی داشته باشند.
شرایط سنی هر ساز برای آموزش به کودکان
در این مبحث ما با دو مفهوم سر و کار داریم! اول یادگیری کلی موسیقی و دوم یادگیری یک ساز به خصوص است! هر یک از این مفاهیم، معنای خاص خود را دارد. این که بدانیم، کودک در چه سنی می تواند هر ساز را بیاموزد، مسئله بسیار مهمی است که نیاز به بررسی دارد! برخی از ساز ها به شرایط جسمی به خصوصی نیاز دارند. به طور مثال کودک برای یادگیری پیانو و ویولن باید از آمادگی جسمی کامل برخوردار باشد! بهترین سن برای آموزش این ساز ها به کودکان، بین سنین 5 تا 7 سالگی است. در این سنین کودک به سادگی می تواند ساز را در دست بگیرد و با آن آشنا شود. آموزش مدل نشستن کودک برای نواختن هر ساز نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. بهترین ساز برای سنین پایین کودک، در دوران پیش از دبستان، انواع ساز های کوبه ای هستند. کودکان در سنین پیش از دبستان به سادگی می توانند این ساز ها را بیاموزند. در نظر گرفتن توانایی های جسمی و فیزیکی کودکان برای آموزش هر ساز از مهم ترین نکات محسوب می شود. در ادامه با نحوه آموزش برخی از ساز ها به کودکان آشنا می شویم!
شرایط آموزش ساز پیانو به کودک
زمانی که کودک بتواند، بین دو دست خود هماهنگی ایجاد کند، به سادگی می تواند پیانو بنوازد. کودکان از سن 5 سال به بعد می توانند، همه انگشتان خود را بر کلید های ساز پیانو قرار دهند و برای نواختن ساز، انگشتان خود را تکان دهند. کودک در سن 5 سالگی بهتر می تواند، الفبای موسیقی را بیاموزد. هر ساز پایه های به خصوصی دارد که آموزش آن ها به کودک اهمیت دارد. سن 5 سالگی مناسب ترین زمان برای درک مفاهیمی چون نت و فالش و... است. آموختن پیانو در سنین پایین به کودک مزایای بسیار زیادی دارد. پیانو باعث هماهنگ سازی قسمت های مختلف بدن کودک با یکدیگر می شود. در صورتی که یادگیری پیانو در این دوره انجام شود، ذهن کودک به چالش کشیده می شود. کودک برای فراگیری این ساز باید هم زمان نت های موسیقی را بخواند و انگشتان دست خود را تکان دهد. کودک با یادگیری پیانو حس اعتماد به نفس و کمال گرایی می کند. همچنین آموختن پیانو به کودک، به او آرامش می دهد.
شرایط سنی آموزش ساز گیتار به کودک
کودک از 6 سالگی به سادگی می تواند، گیتار نواختن را بیاموزد. به طور کلی همه کودکان از نواختن گیتار لذت می برند و برای آموختن این ساز اشتیاق دارند. برای آموزش گیتار به کودک، مانند هر ساز دیگری ابتدا باید شرایط جسمی و فیزیکی او را بسنجید. در صورتی که کودک بتواند گیتار نواختن را فراگیرد، به سادگی می تواند در ادامه گیتار بیس را نیز بیاموزد! ساز های گیتار و گیتار بیس مخصوص کودک، سایز و ابعاد کوچک تری دارند. به این ترتیب کودک به سادگی می تواند، آن ها را در دست بگیرد و بنوازد. این ساز ها متناسب با اندام کودکان طراحی می شوند. سایز گیتار بیس مخصوص به کودک به اندازه 3 چهارم سایز استاندارد سایر گیتار ها است. به این ترتیب تسلط کودک بر نواختن این ساز ها بسیار ساده تر می شود.
کودک شما در صورتی می تواند، نواختن گیتار و گیتار بیس را بیاموزد که سر انگشتان او قدرت کافی برای نواختن تار های این ساز ها را داشته باشند. کودک در سن 8 تا 9 سالگی انگشتان قوی ای دارد و برای نواختن این ساز ها آماده تر است. برای این که کودک شما به سادگی بتواند یک ساز را فراگیرد، باید از دوره های آموزش موسیقی استانداردی استفاده کند. دوره های موسیقی ارف شامل بخش هایی مانند ریتم خوانی، نت خوانی و... می شوند. در این دوره ها، آموزش موسیقی با نواختن ساز هایی مانند بلز و فلوت آغاز می شود.