دفتر و دفترچه
نکات خرید دفتر
یکی از اقلام اساسی در هر فروشگاه نوشت افزار، مربوط به قفسه دفتر و دفترچه های یادداشت می باشد. دفتر ها در انواع و سایز های مختلف طراحی و تولید می شوند. دفتر ها معمولا کاربرد های عمومی داشته اما برخی از آنها برای کاربرد های ویژه تولید می گردند. آنچه در این مطلب از فروشگاه اینترنتی سیمرغ می خواهیم به آن بپردازیم، آشنایی با انواع دفتر و نکات انتخاب آن می باشد.
طبقه بندی دفتر ها از نظر نوع خط
دفتر های تحریر و عمومی از نظر نوع و تعداد خطوط در صفحه، به انواع دفتر یک خطی، دو خطی، بدون خط، شطرنجی و ... تقسیم بندی می شوند.
دفتر های یک خط
دفتر های تک خط عمدتا برای نگارش متون فارسی و یا زبان هایی مانند عربی به کار گرفته می شوند. فاصله بین خطوط در دفتر های تک خط مختلف ممکن است متفاوت بوده، که انتخاب آن به سلیقه و نوع دست خط اشخاص بستگی دارد. افراد با دست خط ریز نویس یا درشت نویس می توانند فاصله بین خطوط 6 تا 10 میلی متر را به تناسب انتخاب نمایند.
دفتر های دو خطی
دفتر های دو خط از دفتر های مورد کاربرد از قدیم الایام بوده و عمدتا مناسب برای اشخاص مبتدی است که مهارت های نوشتاری درس های زبان خارجه مانند انگلیسی را تمرین می نمایند.
دفتر های بدون
دفاتری که فاقد خط زمینه برای نوشتن هستند مناسب نقاشی و طراحی می باشند. داشتن دفتر نقاشی برای کودکان دبستانی معمولا الزامی بوده و برای سنین بالاتر برای درس های طراحی و هنر کاربردی است.
دفتر شطرنجی
دفتر شطرنجی یا شبکه ای دارای خطوط متقاطع و عمود بر هم بوده که برای ترسیم و طراحی جزئیات، نمودار ها، نقشه کشی و .. قابل کاربرد است. فاصله خطوط در دفتر شطرنجی بین 3 تا 5 میلی متر است.
آشنایی با صحافی دفتر ها
دفتر و دفتر چه ها به روش های مختلف قابل صحافی و یکپارچه سازی می باشند. معمولا هر نوع از صحافی برای کاربردی خاص مناسب است.
دفتر با صحافی چسبی
صحافی چسبی کمترین پیوستگی را در بین سایر انواع صحافی بین ورق ها ایجاد نموده و در صورتیکه به مرور و به دفعات با دست صفحات را صاف نمائید، ممکن است موجب ورقه ورقه شدن برگه های دفتر شود. این نوع دفاتر مناسب کارهای تمرینی بوده که نیازمند به نگهداری طولانی مدت نداشته باشد.
دفتر های سیمی مارپیچ
در این مدل از دفتر ها از وجه های بغل یا بالا سوراخ هایی ایجاد شده و فنر های اسپیرال یا مارپیچ از بین سوراخ ها گذر کرده به نوعی که کل یک وجه دفتر را بپوشاند. فنر های متراکم تر دارای استحکام بیشتری بوده و فنر های بازتر دارای مقاومت کمتر می باشد.
دفتر فنردار
دفتر های فنر دار در مقایسه با سایر صحافی ها طرفداران زیادی در بین دانش آموزان و دانشجویان داشته و استحکام آن نیز بالا می باشد. دفتر های فنر دار برای جزوه برداری و نگارش مطالب برای نگهداری طولانی مدت مناسب است. در این نوع دفاتر از فنر های حلقوی تک یا دوبل استفاده می شود. دفتر با فنر دوبل نسبت به فنر یک لایه، استقامت بیشتری دارد. دفتر های فنر دار علیرغم مزایای مناسب، ممکن است به علت دارا بودن حلقه های بزرگ، هنگام نوشتن کمی دست را اذیت نمایند.
دفتر با اتصال منگنه
در دفتر های با صحافی منگنه ای، ورق های دو طرف دفتر و یا کتاب از وسط با منگنه با یکدیگر متصل می شوند. حجم ورق ها می بایستی متناسب با ابعاد و ارتفاع سوزن منگنه و پایه های آن بوده تا از منگنه کنده نشود. دفتر های با دوخت منگنه ای از نظر اتصال از چسبی مقاومتر بوده اما استحکام و ماندگاری دفتر های فنری را ندارند. از نقاط ضعف این دفتر ها اینست که چنانچه یک ورق را از آن جدا نمائید برگه قرینه و متناظر آن نیز جدا می گردد که برای متون نوشته شده در طرف دیگر موضوع خوشایندی نیست.
دفتر دوخت شده با نخ
دفتر های دوخته شده با نخ، از نظر اتصال و پیوستگی برگه ها تا حد زیادی مشابه دفتر های منگنه ای هستند اما با این تفاوت که در آن نخ های معمولا نایلونی کار اتصال را در آن انجام می دهند.
صحافی دفاتر با نخ و چسب
در صورتی که صحافی دفاتر با ترکیبی از نخ و چسب صورت پذیرد، نتیجه حاصل نوعی از اتصال بین برگه ها را تشکیل داده که هم در برابر ورق زدن و هم در برابر صاف کردن مقاوم خواهد بود. در زمان های قدیم دانش آموزان و والدین آن ها برای اینکه کتاب های درسی مورد استفاده روزمره، دچار ورقه ورقه شدن نگردد، از این مدل صحافی استفاده می نمودند. در بسیاری از سررسید یا سالنامه ها هم، این مدل از صحافی مورد استفاده قرار می گیرد.
منبع: سایت درجه